czwartek, 16 stycznia 2014

Frytki z pasternaku

  • pasternak,
  • olej ryżowy do głębokiego smażenia
Pasternak umyć, obrać, pokroić w zapałki. Z „odpadków” można zrobić puree.
Rozgrzać olej w głębokim naczyniu. Wrzucać partiami pasternak, obsmażyć. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku papierowym. Odstawić do ostudzenia.
Następnie czynność powtórzyć. Pasternak wyjmować gdy lekko się zrumieni. Osączyć na ręczniku papierowym.
Gdy ostygną smażyć trzeci raz, aż będą rumiane. Wyjmować i osączać na ręczniku papierowym.
Frytki należy smażyć partiami, gdy wrzucimy zbyt dużo pasternaku naraz temperatura oleju spadnie. Temperatura smażenia powinna wynosić około 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz