- 800 g zielonego groszku mrożonego,
- 60 g masła,
- 500 ml. bulion warzywny,
- 6 szalotek,
- 2 łyżki masła,
- sok z limonki,
cukier,
- 300 ml śmietany kremówki
- łyżka cukru pudru,
- skórka otarta z 1/2 limonki,
- 100 g łososia wędzonego,
Groszek
wsypać do garnka, dodać masło, wlać bulion. Gotować do
miękkości.
Szalotki
posiekać, poddusić na maśle, dodać do groszku, zagotować.
Zmiksować.
Przetrzeć
przez sito.
Zagotować,
doprawić do smaku sokiem z limonki, cukrem i solą. Doprowadzić do
pożądanej gęstości przez odparowanie lub dolanie wody.
Ubić
śmietanę dodając cukier i skórkę otartą z limonki do smaku.
Łososia
pokroić w cienkie paski.
Na
środku miseczki ułożyć śmietanę, wokół nalać zupę,
udekorować łososiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz