- mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania
- oraz kaczka ( po portugalsku Pato)
Podczas
degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika
w restauracji Portucale i poprowadzonej przez Luisa Pato mieliśmy okazję
spróbować kilkunastu win.
Na
początek dwa wina musujące.
Espumante
Quinta do Moinho 2010 powstało w 100% z odmiany Baga. Wino to
pachniało leśnymi poziomkami i malinami oraz truskawkami. Bardzo
przyjemnie zrównoważone. Powstało metodą klasyczną.
Luis
Pato przywiózł nam również ciekawostkę. Jako pierwsi poza
Portugalią próbowaliśmy Espumante Baga Metodo Antigo 2013.
To również 100% Baga. Wino o mocniejszej kwasowości niż
poprzednie. Dominowały aromaty owocowe – landrynkowe. To w
odróżnieniu od pierwszego przeszło tylko jedną fermentację (w
butelce). Ta dość eksperymentalna metoda i musi zostać jeszcze
dopracowana. Powstało ponad 6000 butelek z czego około 500
eksplodowało.
Wina
Białe reprezentowały:
Maria Gomes 2012 oraz zdecydowanie
ciekawsze
Vinhas Velhas Branco 1998 (blend trzech szczepów:
Bical, Cerceal i Sercialinho ) To 15 letnie już wino w nosie
przypominało starego rieslinga ( aromaty naftowe i owoców z puszki
oraz pieczonych jabłek). W ustach lekko matowe z dobrą strukturą.
W kolorze starego złota..
Czerwone
wina były zdecydowanie mocniej reprezentowane.
Rozpoczęliśmy
od Fernao Pires 2012, To czerwone wino powstało z białych
winogron fernao pires z 6% dodatkiem ulubionej Bagi. W nosie
dominujący aromat pączków z różanym nadzieniem. Usta z dużą
kwasowością z dużą ilością ściągających tanin.
Kolejne
to Pato Rebel 2010. Kupaż Baga, Touriga Nacional i Bical.
Dominujące aromaty to bardzo przyjemne czerwone owocowe (malina,
wiśnia, jeżyny). Taniny bardzo umiarkowane oraz przyjemna
umiarkowana kwasowość decydują, dużej „pijalności” wina.
Powinno smakować każdemu do posiłku jak również samo.
Vinhas
Velhas Tinto 2009 to wino w 100 % ze szczepu Baga . Aromat jest
intensywny przeważają aromaty suszonych owoców oraz wiśni . Wino
potężne o mocnej budowie. Kwasowość dość wysoka. Garbnik
wyraźny ale miękki łagodny . Eleganckie i dostojne wino.
Vinha
Pan 2009 to kolejne wino w 100% ze szczepu Baga. Wino o bardzo
dużej koncentracji. Bardzo bogate aromaty owoców leśnych. W
ustach spore taniny. Doskonale zrównoważone. I Bardzo smaczne.
Pé
Franco 2001- to również wino w 100 % z ulubionego szczepu
Baga (w sprzedaży rocznik 2009 – 690 zł). Jak opowiadał Luis na
jedną butelkę potrzeba winogron z 6 krzaków winorośli. Mega
koncentracja aromatów i smaków. Wino eleganckie w nosie, dominują
aromaty czerwonych owoców oraz przypraw. Dobra kwasowość i pięknie
schowane miękkie taniny. Wino eleganckie i mega smaczne.
Na
deser spróbowaliśmy AM Rosado 2010 to również 100% Baga.
Tym razem to Baga na słodko.
Zwartość
alkoholu 9 %. Kolor rubinowy. W nosie wyczuwalne wyraźne aromaty
czerwonych owoców, powideł śliwkowych, suszonych fig i rodzynek.
Wino jest słodkie ale dzięki dobrej proporcji kwasowości świeże,
bardzo przyjemne i żywe.
Jeżeli
spotkacie na swojej drodze „wino z kaczką” zainteresujcie się
nim. Powstaje z pasji i ciekawości . Stoi za nim bardzo sympatyczny
człowiek. Mino że nie jest najtańsze warto go spróbować.
Importerem
win Luisa Pato jest Atlantika, firma od lat przybliżająca nam
winiarstwo portugalskie.
Degustowałem
na zaproszenie importera Atlantika.
Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch:
zupę rybną,
polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza,
Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru.
wspaniała sprawa takie spotkania :] z duszą. z atmosferą i z pełnią smaku :]
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuń