Na
zaproszenie importera Wineonline
po raz kolejny przyjechała do Polski Pani Marika Bonomo
przedstawicielka producenta win Monte del Fra.
Dziś winnica, która została założona w 1958 roku jest właścicielem ponad 140 hektarów winnic. Ale pierwsze wzmianki o Monte del Fra znajdują się w dokumentach przechowywanych w zabytkowej bibliotece w Weronie i sięgają roku 1492, gdy winnice były własnością mnichów z Santa Maria della Scala w Weronie.
Ale wracajmy do teraźniejszości, Monte del Fra produkuje naprawdę dobre, solidne i smaczne wina.
Degustację powinniśmy zacząć od Frattino Frizzante ( 33 zł.) wino to postało w 60% z winogron szczepu Garganega i 40% Chardonnay.
To słomkowe w kolorze, lekko musujące wino może w styczniu nie uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe, niezbyt złożone. Pasować będzie jako aperitif, oraz do ryb lub pizzy. Takie wakacyjne, przyjazne letnie wino.
Ca del Magro, Custoza Superiore 2012 ( 45 zł. ) to kupaż kilku szczepów 50% Garganega, 10% Trebbiano Toscano, 10% Tocai, 15% Cortese (Fernanda), 15% Chardonnay - Riesling – Sauvignon. Kolor żółty z zielonymi refleksami. Wino pachnie jabłkami, egzotycznymi owocami oraz kwiatami. Bardzo dobra przyjemna kwasowość. Wino to będzie dobrym uzupełnieniem sushi, sashimi, białych mięs oraz twardych serów.
Soave
Classico 2012 ( 43 zł. ) 100%
Garganega. Wino w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami.
Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe,
jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną
winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym
uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych
mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to
pizza Margerita.
Bardolino
DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%,
30% Rondinella,
5% Sangiovese .W
nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni,
truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W
smaku przyjemnie owocowe i dobrze zbalansowane. Świetnie
pasuje do przekąsek, wędlin, ryb, oraz lekkich dań z makaronem.
Valpolicella Classico Monte del Fra 2013 – ( 39.00 zł.)80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. W nosie wyczuwalne aromaty owocowe wiśniowe i śliwkowe lekko pikantne. W smaku łagodne, eleganckie i dobrze zrównoważone. Z Ładnymi taninamiIdealne jako aperitif, do niezbyt mocno przyprawionych gotowanych mięs białych i czerwonych oraz do mięs z grilla.
Corvina,
Monte del Fra 2010 ( 45 zł. )
100% Corvina. Wino pochodzi
z niewielkiego regionu Custoza znajdującego się na wschód od
jeziora Garda. Corvina to najważniejszy szczep tego regionu. Wino w
kolorze rubinowym. W nosie wyczuwamy mocne intensywne aromaty
owocowe, wiśni, malin, czereśni oraz pieprzu i przypraw
korzennych. W
smaku jest eleganckie , finezyjne, z bardzo ładnie zaokrąglonymi
taninami. Mimo
wyczuwalnych aromatów beczki wino to nie było starzone w dębowych beczkach. Idealne do grillowanych warzyw i mięs
oraz do mięs wędzonych.
Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC 2010 ( 59.00 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. Z regionu Veneto pochodzą dwa słynne wina – Amarone oraz Valpolicella. Winiarze wpadli na genialny pomysł jak je połączyć. Amarone powstaje z winogron wysuszonych. Aby po użyciu nie wyrzucać ich, są zalewane "zwykłą" Valpolicellą. Dzięki temu oddają jeszcze nieco ze swych cudnych aromatów i uzyskujemy wyśmienite wino za rozsądne pieniądze. Nic dziwnego, że na Valpolicellę Ripasso mówi się czasem „małe Amarone”.
Wino
posiada bardzo głęboki rubinowy kolor. Dominują w nim bardzo
przyjemne intensywne aromaty wiśni , śliwki, przypraw pieprzu i
cynamonu oraz suszonych owoców i miodu. W ustach wyczuwamy słodycz
oraz taniny, które są bardzo ładnie zaokrąglone i ciepłe. Wino
dobrze zrównoważone i eleganckie. Idealnie pasujące do ragu
(sos boloński i neapolitański) .
Wspaniałe na obecną porę roku do mięs pieczonych, gulaszów, mięs
duszonych i innych tłustych „zimowych” potraw. Według Mariki
idealne również do potraw z koniny. Bardzo dobre wino.
Winogrona do produkcji tego wina zbierane są w połowie października ( z zachowaniem bardzo rygorystycznej selekcji ) i do końca lutego suszone aż stężenie cukru w winogronach osiągnie co najmniej 28% -30%. Potem po delikatnym wyciśnięciu w stalowych kadziach odbywa się fermentacja i długa maceracja na skórkach. Następnie wino spędza 24 miesiące w dębowych beczkach. W wyniku tych prac uzyskujemy wino potężne, z aromatami wiśni, śliwki oraz pieprzu. Wino jest krągłe z łagodnymi taninami. Z bardzo długim finiszem. Wyczuwamy w nim nuty czekolady i rodzynek.
Polecane
do surowego tuńczyka, sushi i dań kuchni indyjskiej, tajskiej i
wietnamskiej. Ale
chyba „ go szkoda”, idealne do powolnego sączenia. Po
otwarciu przelać do karafki celem napowietrzenia. Wspaniałe wino.
Generalnie wina Monte del Fra odznaczają się bardzo dobrą relacją jakości do ceny. Dodatkowo w styczniu we wszystkich sklepach Winestory oraz w sklepie internetowym trwa promocja, w ramach której kupując 6 win z Monte del Frà zapłacimy za nie o 15% mniej.
wina
próbowałem na degustacji publicznej oraz udostępnione do
degustacji przez importera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz