- 300 ml soku pomarańczowego,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy,
- cukier trzcinowy,
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- żelatyna – na 0,5 l płynu ( 10 g)
- 1 łyżka soku z limonki.
Sok
wlać do garnuszka, dodać skórkę z pomarańczy, doprowadzić do
wrzenia. Dodać wodę pomarańczową, doprawić cukrem do smaku.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego soku i
połączyć z pozostałym sokiem.
Gorącą
jeszcze galaretkę przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa
objętość) miski zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać
aż do wystudzenia jej. Ubijając dodać sok z limonki.
Otrzymaną
masę przelać do naczynia i wstawić do lodówki na co najmniej
godzinę.
Podałam
z sosem z żurawiny.
wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory :)
OdpowiedzUsuń