Placek
Trzech Króli, na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej
„Polskie tradycje świąteczne”.
- 20 g drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 570 g maki pszennej,
- szczypta soli,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 3 jajka,
- 100 g stopionego masła,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- 100 g rodzynek,
- 50 ml brandy,
-
1
migdał bez skórki
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 g mąki,
100 ml mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki
zalać brandy i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia.
Pozostałą
mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko,
sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie.
Dodać masło i dalej zagniatać.
Następnie
dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt
wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała.
Przykryć
ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto
przełożyć do formy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -40 minut.
Komu
trafi się kawałek ciasta z migdałem zostaje „królem/królową”
i ma prawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej
zachcianki.
W
przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż...
Na
święto Trzech Króli pieczono również szczodraki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz