- rosół:
- korpus
z gęsi,
- włoszczyzna,
- sól,
- 2
jagody jałowca,
- 4
ziarna pieprzu czarnego,
- 4
ziarna ziela angielskiego,
- mała
gałązka rozmarynu,
- 2
marchewki,
- 1
pietruszka,
- kawałek
selera,
- cebula
- pierożki:
- 3
śliski suszone,
- mięso
z rosołu,
- sól,
- pieprz
- ciasto
na pierogi:
- 300
ml mąki,
- 160
-180 ml ciepłej wody,
- 1
łyżka roztopionego masła,
- sól,
- łuszcz
(najlepiej smalec z gęsi) do smażenia
Korpus
z gęsi włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy,
zalać wodą (tylko tyle wody aby zakryć korpus i włoszczyznę) i
gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjąć, wywar przecedzić.
Korpus obrać z mięsa ( otrzymałam około 200 g mięsa), zemleć razem ze śliwkami. Mięso doprawić solą i pieprzem.
Mięso wyjąć, wywar przecedzić.
Korpus obrać z mięsa ( otrzymałam około 200 g mięsa), zemleć razem ze śliwkami. Mięso doprawić solą i pieprzem.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być
twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby
odpoczęło.
Ciasto
wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i
wycinać małe pierożki – na jeden kęs.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minut od
zagotowania.
Pierożki
podawać w bulionie lub podsmażone.
Do
robienia pierożków użyłam formy do małych pierożków. Niedawno
kupiłam takie cudo. I muszę przyznać iż zdało egzamin.
Polecam
inne dania z gęsi:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz