- 600 g schabu z dzika
- 4 owoce jałowca,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 owoców ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2
łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,
- garść siana do spalenia
- 5 owoców jałowca,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- tłuszcz do smażenia,
- garść siana do wyłożenia brytfanki,
- 3 gruszki,
- 2 płatki anyżu gwiaździstego,
- 1/2 laski cynamonu,
- 2 goździki,
- wino czerwone wytrawne,
- 3 łyżki masła
Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać winem - tak, aby były całe przykryte. Dodać przyprawy i gotować około 10 -15 minut. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Gruszki wyjąć, wywar przecedzić i gotować aż zacznie się „pienić”. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło, dokładnie wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć. Pieprz i jałowiec utłuc lub grubo zmielić. Obtoczyć w nim mięso.
Siano spalić, mięso obtoczyć w popiele, obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi.
Na dnie brytfanki ułożyć siano, na nim położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut.
Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest upieczone jest zmierzenie jego temperatury. Nie dziurkujemy mięsa w trakcie pieczenia.
Termometr należy włożyć przed pieczeniem. Gdy wskaże 72 stopnie, mięso wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Temperatura wewnątrz dojdzie do 75 stopni. Schab pokroić w plastry, polać sosem, podawać z gruszkami. Gruszki przed podaniem podgrzać.
Podałam z chipsami z topinambura.
zastawa z
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń