- 600 g schabu z dzika
- 4 owoce jałowca,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 owoców ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,
- 2 cebule,
- 30 g grzybów suszonych,
- 1/2 łyżki tymianku,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- sól,
- cukier,
- 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego,
- tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi,
Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem.
Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi.
Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut.
Podałam z topinamburem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz