niedziela, 5 stycznia 2014

Udziec sarny z sosem z grzybów


  • Udziec sarny – ok. 1 kg,
  • 6 jagód jałowca,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku,
  • 50 g słoniny – najlepiej wędzonej,
  • skóra z tłuszczykiem z wędzonki – prawdziwej!

  • sos:
  • 2 cebule,
  • 30 g podgrzybków suszonych,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • ok. 200 ml wody,
  • 5 łyżek masła,
  • sól,
  • pieprz,
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć mięso. Słoninę pokroić w niewielkie słupki. 


Ostrym wąskim nożem ponakłuwać mięso, w nacięcia włożyć słupki słoniny.


Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obłożyć skórą z wędzonki ( w przypadku gdy nie posiadamy takiej skóry można zastąpić ją boczkiem wędzonym) i włożyć do worka foliowego do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. Ja wkładam do środka termometr. Wyjmuję z piekarnika gdy mięso osiągnie wewnątrz 72 stopnie.


Po wyjęciu odstawić na 10 minut aby odpoczęło.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone grzyby oraz tymianek. Podsmażyć razem około 5 minut. Wlać wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać.
Pieczony udziec z sarny z sosem grzybowym podałam z frytkami z topinambura.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz