- 1 kg ziemniaków,
- 500 g pasternaku,
- biała rzepa – około 200 g,
- 400 g marchewki – ja użyłam purpurowej,
- 600 g cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą,
- chilli,
- sól,
- cukier,
- oliwa lub inny tłuszcz - ja użyłam tłuszcz z gęsi
Warzywa
umyć, obrać. Kartofle ugotować al dente, odcedzić, odparować. Pokroić w kawałki
wielkości około 2x2 cm. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki podobnej wielkości.
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól i cukier. Dodać
posiekany czosnek i rozmaryn, chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do
zapiekania.
Po
kolei podsmażyć wszystkie warzywa i przekładać do formy do zapiekania.
Doprawić
solą, pieprzem z kolendrą, chilli.
Wlać
około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
60 minut.
Zapiekankę
można posypać tartym serem i zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz