środa, 1 stycznia 2014

Zapiekanka warzywna.


  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g pasternaku,
  • biała rzepa – około 200 g,
  • 400 g marchewki – ja użyłam purpurowej,
  • 600 g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą,
  • chilli,
  • sól,
  • cukier,
  • oliwa lub inny tłuszcz - ja użyłam tłuszcz z gęsi

Warzywa umyć, obrać. Kartofle ugotować al dente, odcedzić, odparować. Pokroić w kawałki wielkości około 2x2 cm. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki podobnej wielkości.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól i cukier. Dodać posiekany czosnek i rozmaryn, chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Po kolei podsmażyć wszystkie warzywa i przekładać do formy do zapiekania.
Doprawić solą, pieprzem z kolendrą, chilli.
Wlać około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Zapiekankę można posypać tartym serem i zapiec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz