Chipsy z topinamburu z sosem tzatziki.
Ogórka
umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić,
odstawić na 15-20 minut.
Ogórka
odcisnąć, przełożyć do miski.
Topinambur
umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 milimetra).
Rozgrzać
olej w głębokim naczyniu. Wrzucać partiami topinambur, krótko
obsmażyć. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku
papierowym. Odstawić do ostudzenia.
Rozłożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 140 stopni na 3-5 minut.
- topinambur,
- olej do głębokiego smażenia,
- 1 długi ogórek – ok. 250 g,
- 2 ząbki czosnku,
- 340 g jogurtu greckiego,
- sól,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz