- 2 białka,
- 1 szczypta soli,
- 125 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 300 g migdałów bez skórki,
Migdały
podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć.
Ubić
białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż
masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z
cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć
do szprycy cukierniczej.
Na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże
ciasteczka.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie
piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko
uchylonym piekarniku.
Chyba nawet i ja potrafiłabym upiec?:)
OdpowiedzUsuńna 100 % :)
UsuńAle pysznie wyglądają! Porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :)
Usuń