czwartek, 13 lutego 2014

Ciasteczka makaronikowe migdalowe

  • 2 białka,
  • 1 szczypta soli,
  • 125 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 300 g migdałów bez skórki,
Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć.
Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.

 

4 komentarze: