czwartek, 6 lutego 2014

Czerwone curry z kurczakiem


Dania z kuchni indyjskiej przygotowuję sporadycznie, dlatego też raczej trzymam się przepisów, tylko minimalnie je zmieniając.
  • 800 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka kolendry w ziarnach,
  • 1 łyżka kuminu w nasionach,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 500 ml pomidorów krojonych z puszki,
  • 60 ml śmietany 18 %,
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej,
  • czerwony barwnik spożywczy,
Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.
Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie.
Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy.
Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje.
Podałam z ryżem.
Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości.....
Ale smakowało dobrze :)
Już niedługo w kinach film "Smak curry" 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz