Dania
z kuchni indyjskiej przygotowuję sporadycznie, dlatego też raczej
trzymam się przepisów, tylko minimalnie je zmieniając.
- 800 g piersi z kurczaka,
- 1 łyżka kolendry w ziarnach,
- 1 łyżka kuminu w nasionach,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka startego świeżego imbiru,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 500 ml pomidorów krojonych z puszki,
- 60 ml śmietany 18 %,
- 1 łyżka pasty tamaryndowej,
- czerwony barwnik spożywczy,
Przyprawy
zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Piersi
z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około
0,5 cm.
Kolendrę,
paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej
patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę,
czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko
zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion,
pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso
będzie miękkie.
Dodać
śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy.
Gotować
około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje.
Podałam
z ryżem.
Nie
jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze
zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny
barwnik, w innej ilości.....
Ale
smakowało dobrze :)
Już niedługo w kinach film "Smak curry"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz