Kaczka pieczona w niskiej temperaturze jest krucha, delikatna, po prostu pyszna.
Kaczka,
2 jabłka,
10 śliwek wędzonych (mogą być suszone),
kilka gałązek tymianku,
kilka goździków,
sól,
Kaczkę oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Goździki rozgnieść, wymieszać z solą, natrzeć przyprawami całą kaczkę.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
Do środka kaczki włożyć gałązki tymianku, jabłka i śliwki.
Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny.
Wyjąć kaczkę, ustawić ją pionowo – ja wykorzystałam naczynie do pieczenia kurczaka i owinąć ją folią aluminiową.
Zostawić ją tak na pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Zdjąć folię z kaczki i wstawić ją do piekarnika na 20 minut. Można ją ułożyć na ruszcie lub wstawić na naczyniu do pieczenia kurczaka – tylko pamiętajmy o wylaniu tłuszczu, który ściekał z kaczki, bo inaczej nadymimy.... w całym domu.
Ciekawa jestem, czy jest wyczuwalna różnica w smaku pomiędzy taką kaczka a pieczoną tradycyjnie?
OdpowiedzUsuńtak, ona ma inna "konsystencję", polecam chociaż raz spróbować. Nie powiem czy lepsza, czy gorsza - po prostu inna.
Usuń