Kapusta
czerwona, modra kapusta, duszona z jabłkami i żurawiną , to już
klasyka. Kto jej nie zna? Oczywiście każdy ma swój sposób na jej
przygotowanie.
- 1 średnia kapusta czerwona,
- 4 twarde jabłka,
- 200 g żurawiny suszonej,
- 3- 4 łyżki oleju,
- sól,
- sok z cytryny,
-
cukier
Zdjąć
wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając
głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać
olej. Gotować pod przykryciem 20 minut.
Jabłka
obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty
jabłka i żurawinę (żurawinę można namoczyć 20 minut w nalewce
z żurawiny).
Gotować
jeszcze 10 minut. Doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz