- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 torebki kardamonu,
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- 1 łyżeczka kuminu,
- sól,
- oliwa,
- średnia kapusta pekińska
- 1 zielony ogórek,
- 1 papryka żółta lub czerwona,
- sól,
- chleb pita,
- 6 plasterków żółtego sera
- 500 ml jogurtu greckiego,
- sos słodko kwaśny
Ogórka
umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko
posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut.
Przyprawy
zemleć, wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z
błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić
oliwą i
wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Kapustę
poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski.
Ogórki
odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką.
Mięso
ostudzić, pokroić w cienkie plasterki.
Chleb
pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera i
trochę mięsa.
Podgrzać w mikrofalówce – najlepiej przykryte
folią spożywczą lub w pojemniku do podgrzewania z niewielką
ilością wody, aby chleb nie wysechł.
Do
ciepłego chleba włożyć surówkę z kapusty, 3-4 łyżki jogurtu i
wlać sos słodko kwaśny do smaku.
Można
jeść zwinięte lub rozłożone nożem i widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz