Kluski parzone kładzione - stary odkurzony przepis, troszkę pracochłonny ale warto :)
- 500 g wody,
- 120 g masła,
- 250 g mąki,
- 5 jajek,
-
sól
Wodę
zagotować z masłem aż zacznie się pienić. Zdjąć garnek z ognia
i wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie
garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać
aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i
dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
W
dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę
we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z
ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek
przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie
przegotować.
Nie
wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie
gotowania zwiększąją swoją objętość.
Bardzo lubię te kluski. Pamiętam, że kiedyś często się je robiło. No cóż teraz mamy coraz mniej czasu.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
u nas robiło kładzione ale nie kładzione parzone, też bardzo dobre ale zdecydowanie szybsze w przygotowaniu. Przy tych trzeba troszkę popracować :)
UsuńGospodarstwa zmechanizowane.a czasu brakuje..jak to kiedys ludzie sobie radzili..
UsuńTo było przyszne jedzonko LO mi m
OdpowiedzUsuńTo było pyszne kedzonko
OdpowiedzUsuń.
8
Ja zamiast wody daje mleko i są jeszcze lepsze. Polecam
OdpowiedzUsuńpod warunkiem, że nikt nie jest uczulony na laktozę, w innych przypadkach oczywiście można zastąpić wodę mlekiem :) pozdrawiam :)
Usuń