wtorek, 18 lutego 2014

Kluski z kaszy manny do rosołu


Wspomnienie dzieciństwa. U Babci często stały na stole w kuchni rozstawione talerze z zastygającą kaszą....
I teraz, pierwszy raz po wielu latach, sama zrobiłam taką kostkę.

  • 100 g kaszy manny,
  • 3 -4 razy tyle wody ile wynosi objętość kaszy,
  • 1 łyżka masła,
  • sól
Kaszę wymieszać ze 100 ml zimnej wody. Wlać do wrzącej lekko osolonej wody, dodać masło. Gotować mieszając. 


Ugotowaną kaszę, lekko płynną wylać na półmisek zmoczony zimna wodą. Odstawić do zastygnięcia. 


Kaszę kroić w kostkę. 


1 komentarz:

  1. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Na pewno niebawem zrobię taką kostkę do rosołku na obiad. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń