Łopatka wieprzowa pieczona w niskiej temperaturze, czyli
jak upiec łopatkę wieprzową, aby była delikatna, soczysta i po prostu pyszna.
1,5 kg łopatki wieprzowej,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka jagód jałowca,
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
3 listki laurowe,
garść rozmarynu,
1,5 łyżki soli,
Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny.
Mięso posmarować tłuszczem (smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Następnie odstawić na 10 minut aby odpoczęło, po tym czasie można kroić
Dobre na zimno i ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz