niedziela, 23 lutego 2014

Pierś z gęsi z figami



  • 2 piersi z gęsi,
  • majeranek,
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 5-6 sztuk fig z konfitury,
Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą i majerankiem. Natrzeć przyprawami gęś i odstawić na pół godziny a następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam na całą noc.
Figi zmiksować razem z resztkami mięsa.
Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami.
Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę.
Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry.
Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem.


pierś gęsi w winie
gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
pierś z gęsi



 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz