- 2 piersi z gęsi,
- majeranek,
- sól,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 5-6 sztuk fig z konfitury,
Piersi
oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi
naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą i majerankiem.
Natrzeć przyprawami gęś i odstawić na pół godziny a następnie zalać winem i
odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam na całą noc.
Figi
zmiksować razem z resztkami mięsa.
Wyjąć
piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie,
spiąć wykałaczkami.
Na
lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia,
na chwilę odwrócić na drugą stronę.
Piersi
przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry.
Podałam z pieczonymi
ziemniakami z tymiankiem.pierś gęsi w winie
gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
pierś z gęsi
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz