- 700 g policzków wołowych,
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- 1,5 łyżeczki tabasco,
- 2 łyżki sosu teriyaki,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 300 ml bulionu.
- 2 cebule,
- 1 łyżka pasty tamaryndowej,
- 1 łyżka czarnego sosu sojowego,
- 4 listki kaffiru,
- sok z 1/2 limonki
- olej ryżowy do smażenia
Policzki
oczyścić z błon, pokroić na kawałki około 4x5 cm. Sos sojowy
Kikkoman, Tabasco i sos teriyaki wymieszać, dodać do mięsa,
wymieszać i odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, wymieszać i
podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę
i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do
garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę
tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki,
przykryć i dusić na najmniejszym gazie około 2 godzin.
Polecam
również policzki
wołowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz