Racuchy
- smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z
dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na
przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono.
- 500 ml mleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 duże lub 3 małe jajka,
- 300 g jabłek twardych winnych,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania racuchów.
Kefir
dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż
do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej
śmietany.
Dodać
starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać.
Nakładać
łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu
stron na złoty kolor.
Zdejmować,
kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i
posypywać cukrem pudrem.
Do
racuchów polecam Rapennhof
Riesling Kabinett.
Półwytrawny,
reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej
kwasowości.
Wspaniałe te racuszki, uwielbiam takie na śniadanko zjeśc.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Racuchy - moja miłość:)))
OdpowiedzUsuń