- 4 szalotki,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 -2 buraki,
- 1 ogórek,
- jajka przepiórcze lub kurze,
- ognista mieszanka przypraw
- sok z limonki,
- łyżka miodu,
- 4 łyżki oliwy,
Buraki
umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać i pokroić w
kostkę ( około 0,5x0,5 cm). Włożyć do miseczki.
Sok
z limonki, miód i oliwę wymieszać. Wlać do buraków, wymieszać i
odstawić.
Jajka
ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jajka przepiórcze przekroić
wzdłuż na pół. Jeżeli wzięliśmy jajka kurze pokroić je w
kostkę.
Szalotki
obrać, posiekać.
Ogórki
obrać, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne.
Pokroić w kostkę takiej wielkości na jaką pokroiliśmy buraka.
Na
talerzu ułożyć buraki, na nich łososia, następnie ogórka. Na
wierzchu położyć jajka. Wokół ułożyć cebulę. Posypać
ognistą mieszanką przypraw.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń