- 600 g wątróbki cielęcej,
- pieprz,
- mąka do oprószenia,
- sól,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki masła,
Wątróbkę
umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyciąć żyły. Pokroić w plastry
grubości około 1,5 cm. Oprószyć pieprzem i mąką. Wątróbki nie
solimy przed smażeniem. Na patelni rozgrzać masło klarowane,
ułożyć na nim wątróbki. Smażyć z każdej strony na złoty
kolor , dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Wątróbka w środku
ma być różowa a z wierzchu ładnie przyrumieniona. Podawać z
cebulką duszoną lub smażoną. Ja podałam ze smażonymi w
głębokim tłuszczu krążkami cebuli i sosem z czerwonej porzeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz