poniedziałek, 3 lutego 2014

Wątróbka cielęca smażona


  • 600 g wątróbki cielęcej,
  • pieprz,
  • mąka do oprószenia,
  • sól,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki masła,
Wątróbkę umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyciąć żyły. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószyć pieprzem i mąką. Wątróbki nie solimy przed smażeniem. Na patelni rozgrzać masło klarowane, ułożyć na nim wątróbki. Smażyć z każdej strony na złoty kolor , dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Wątróbka w środku ma być różowa a z wierzchu ładnie przyrumieniona. Podawać z cebulką duszoną lub smażoną. Ja podałam ze smażonymi w głębokim tłuszczu krążkami cebuli i sosem z czerwonej porzeczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz