- 600 g żeberek z dzika,
- 80 g słoniny wędzonej (najlepiej z dzika),
- 2 cebule,
- gałązka rozmarynu,
- 10 owoców pieprzu czarnego,
- 4 owoce ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- 400 ml bulionu wołowego,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 12 śliwek wędzonych,
Żeberka
umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po 4-5 kostek. Słoninę
pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w
półplasterki.
Na
patelnię włożyć słoninę, gdy zacznie się topić włożyć
mięso. Podsmażyć z obu stron na rumiano, przełożyć do garnka.
Następnie na wytopionym tłuszczu poddusić cebulę. Przełożyć do
mięsa. Dodać zioła i przyprawy, wlać bulion, przykryć i dusić
około godziny.
Wlać
wino, dodać śliwki, przykryć, dusić do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz