piątek, 7 lutego 2014

Żeberka z dzika w jałowcu



Żeberka z dzika wędzone w domu, długo pieczone. Wspaniały aromat, delikatne mięso.
Żeberka z dzika są mniej tłuste od wieprzowych. 
  • Żeberka z dzika,
  • gałązki jałowca,
  • 5 jagód jałowca,
  • 4 owoce ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • torebka do pieczenia,

Żeberka umyć, osuszyć.
Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć szczelnie – ja uszczelniam folią aluminiową pokrywkę. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić 40 minut.
W tym czasie rozgnieść przyprawy i wymieszać z solą. Przygotować worek do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 80 stopni.
Wszystko musimy przygotować przed skończeniem wędzenia.

Mięso szybko przełożyć do torebki do pieczenia, natrzeć przyprawami i zamknąć torebkę i wstawić do piekarnika. Piec 10 godzin.


2 komentarze: