Żeberka z dzika wędzone w domu, długo pieczone. Wspaniały aromat, delikatne mięso.
Żeberka
z dzika są mniej tłuste od wieprzowych.
- Żeberka
z dzika,
- gałązki jałowca,
- 5 jagód jałowca,
- 4 owoce ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- sól,
- torebka do pieczenia,
Żeberka
umyć, osuszyć.
Na
dnie dużej patelni
z
grubym dnem ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt –
(najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między
ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć szczelnie – ja
uszczelniam folią aluminiową pokrywkę. Ustawić na niewielkim
gazie. Wędzić 40 minut.
W
tym czasie rozgnieść przyprawy i wymieszać z solą. Przygotować
worek do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 80 stopni.
Wszystko
musimy przygotować przed skończeniem wędzenia.
Mięso
szybko przełożyć do torebki do pieczenia, natrzeć przyprawami i
zamknąć torebkę i wstawić do piekarnika. Piec 10 godzin.
Ile godzin?!
OdpowiedzUsuńwędzić 40 minut a piec 10 godzin :)
OdpowiedzUsuń