Churros to popularny, tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony w głębokim tłuszczu. Może być tylko posypany cukrem pudrem z cynamonem lub dodatkowo maczany w gorącej czekoladzie.
Wodę zagotować z solą, cukrem i olejem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto - ma być gładkie i lśniące.
Olej rozgrzać do 200 stopni i partiami wyciskać szprycą około 10 cm paski ciasta. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Następnie posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. I jeść póki są ciepłe :)
- 500 ml wody,
- 500 ml mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 łyżeczki soli,
- olej do głębokiego smażenia (ryżowy),
- cukier puder,
- cynamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz