- comber z jelenia,
- 5 jagód jałowca,
- 4 owoce ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- tłuszcz do smażenia (np. smalec z gęsi),
- 2 gałązki rozmarynu,
- siano,
Comber
z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawy
rozgnieść, natrzeć nimi mięso. Odłożyć na pół godziny.
Mięso podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Brytfankę wyłożyć sianem i rozmarynem, ułożyć na nim mięso,
wbić w nie termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170
stopni na około 30 minut, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę
62 stopni.
Po
wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na 5 minut aby odpoczęło.
Podałam z sosem z czerwonego wytrawnego wina.
chciałabym spróbować takiego dania:D
OdpowiedzUsuńJak długo mięso ma się marynować w przyprawach? Czy zamiast "dziczyzny" można użyć schabu lub polędwicy? Skąd pomysł na siano? - to kuchnia staropolska/sarmacka czy pomysły takie pochodzą np. z kuchni chińskiej? Aga.
OdpowiedzUsuńokoło pół godziny. Można tak przyrządzić polędwiczkę wieprzową, ale wówczas temperatura powinna osiągnąć 72 stopnie. Pomysł z kuchni Polskiej, nadaje potrawie przyjemny aromat. Oczywiście może być również schab.
Usuń