Czerwona cebula z gruszkami
- 1 kg czerwonej cebuli,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- kawałek kory cynamonu,
- 2 płatki gwiazdki anyżu,
- 2 duże twarde gruszki,
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier,
- miód,
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, poddusić dodając szczyptę soli i cukru. Gruszki zetrzeć (nie obierać) na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli razem z cynamonem i anyżem. Dusić około 5 minut, wlać wino, dusić 10 minut i wlać sok z cytryny. Dusić do miękkości, doprawić miodem i solą.
zastawa z
Jako dodatek do czegoś?
OdpowiedzUsuńjako dodatek do różnych dań mięsnych..... zamiast czerwonej kapusty na przykład.....
Usuń