- dorada,
- 400 g ziemniaków,
- 15 - 20 pomidorków koktajlowych w oliwie,
- kilka gałązek tymianku,
- sól,
- suszone pomidory, z czosnkiem i bazylią,
- pół cytryny,
Rybę
oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć.
Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość
około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami.
Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę
tymianku.
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę
do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki
ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą.
Wstawić
do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około 30 – 35 minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym
szpikulcem nakłuć rybę. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach
będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.
A ości ma?
OdpowiedzUsuńw zasadzie nie :)
UsuńBardzo smaczna rybka :)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybki pod każdą postacią. Dorada jest bardzo smaczna. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Moja ukochana dorada! ...palce lizac. Brakuje tylko kieliszka dobrze schlodzonego, sardynskiego Vermentino.
OdpowiedzUsuńDorada to jedna z moich ulubionych ryb, tu wygląda jakby podana gdzieś na wakacjach na południu :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń