- 4
płaty dorsza - około 800 g,
- 400
g pieczarek,
- 300
ml śmietany 18%,
- 2
żółtka,
- masło
do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- sok
z cytryny
Oczyszczony,
umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko
solą, skropić sokiem cytrynowym.
Pieczarki
oczyścić, umyć, pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.
Rybę smażyć na maśle, z obu stron na rumiano. Usmażone płaty ryby układać w naczyniu do zapiekania.
Pieczarki podsmażyć na maśle. Przełożyć na rybę.
Śmietanę wymieszać z żółtkami, lekko osolić, dodać trochę pieprzu, polać rybę z pieczarkami.
Ja posypałam rybę suszoną natką kopru włoskiego, ale można użyć innych ziół, które lubimy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz