- 250 g makaronu (u mnie fusilli, świderki),
- 300 g polędwiczki wieprzowej,
- 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g jarmużu,
- 1 żółte peperoni,
- 1 czerwona papryka ramiro,
- oliwa,
- sól,
- cukier
Polędwiczkę pokroić w plastry grubości około 0,5 cm a następnie każdy plasterek wzdłuż na 4 paski.
Paprykę
pokroić w paski wielkości pasków polędwiczki.
Jarmuż
umyć, zblanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Ząbek
czosnku posiekać.
Z
pepperoni wyjąć pestki i pokroić w cienkie plasterki.
Na
oliwie podsmażyć cebulę, nie dusić jej do miękkości. Powinna
być lekko podsmażona. Przełożyć cebulę do miski. Podsmażyć
polędwiczkę, dodać paprykę. Chwilę podsmażyć. Papryka ma być
al dente. Przełożyć do cebuli.
Następnie
na oliwie lekko poddusić jarmuż z czosnkiem.
Ugotować
makaron. Na patelnię przełożyć mięso z jarmużem i cebulą,
pepperoni, wymieszać i nakładać.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz