- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 5 jajek,
- 80 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
-
sól
Lekko
ciepłe ziemniaki przecisnąć przez prasę, zostawić do
ostygnięcia.
Miękkie
masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka.
Utrzeć na pulchną masę.
Do masy maślano-jajecznej dodać ziemniaki, wymieszać.
Następnie dodać ubitą pianę z białek z 1/2 łyżeczki soli, mąkę i delikatnie wymieszać.
Utrzeć na pulchną masę.
Do masy maślano-jajecznej dodać ziemniaki, wymieszać.
Następnie dodać ubitą pianę z białek z 1/2 łyżeczki soli, mąkę i delikatnie wymieszać.
W
dużym garnku zagotować wodę, osolić.
Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody.
Kluski będą się odklejały od łyżki.
Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować.
Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody.
Kluski będą się odklejały od łyżki.
Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować.
Nie
wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.
Kluski
można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.
Kluchy w każdej postaci - same albo z czymkolwiek:)
OdpowiedzUsuń