- 1 kg ziemniaków,
- 50 g miękkiego masła,
- 2 żółtka,
- sól,
- 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej,
Ziemniaki
umyć, obrać zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć na sitko
umieszczone nad miską, przepłukać zimną wodą, dokładnie
odcisnąć. Ziemniaki przełożyć do suchej miski a wodę odstawić
na 15 minut, następnie delikatnie zlać a skrobię, która zebrała
się na dnie przełożyć do kartofli.
Masło
utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać żółtka.
Połączyć
ziemniaki z masą maślaną, dodać szczyptę soli oraz mąkę.
W
dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę
we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z
ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek
przykryć, gotować 2 - 3 minuty od zagotowania, uważać aby nie
przegotować. W przypadku gdyby kluski się rozpadały, należy dodać
więcej mąki.
Nie
wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz