czwartek, 20 marca 2014

Kluski kładzione z surowych ziemniaków


  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej,
Ziemniaki umyć, obrać zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć na sitko umieszczone nad miską, przepłukać zimną wodą, dokładnie odcisnąć. Ziemniaki przełożyć do suchej miski a wodę odstawić na 15 minut, następnie delikatnie zlać a skrobię, która zebrała się na dnie przełożyć do kartofli.
Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać żółtka.
Połączyć ziemniaki z masą maślaną, dodać szczyptę soli oraz mąkę.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 2 - 3 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. W przypadku gdyby kluski się rozpadały, należy dodać więcej mąki.
Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.





zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz