- 300 g łososia wędzonego,
- 2 małe szalotki,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
- sok z pomarańczy,
- garść liści baby szpinaku
- 100 g mrożonych malin,
- 100 g mrożonej mieszanki owoców*,
- 3 g agaru,
Owoce
rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać).
Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania
galaretki potrzeba nam 170 ml przecieru, brakującą ilość płynu
uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy do pestek pozostałych
po przetarciu owoców, zagotowujemy i przecedzamy. Następnie należy
dodać agar, dokładnie zamieszać i gotować około 5 minut. Zdjąć
z ognia i połączyć z pulpą owocową, wymieszać, ewentualnie
doprawić cukrem do smaku. Wylać na formę z płaskim dnem ( ja
użyłam 16x28 cm). Odstawić do zastygnięcia.
Szalotkę
pokroić w piórka ( przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki
wzdłuż), wymieszać ze skórka pomarańczową.
Plasterki
łososia pokroić w paski, delikatnie wymieszać z szalotką i sokiem
pomarańczowym – sok dodajemy do smaku, z około 1/2 pomarańczy.
Galaretkę
pokroić w cienkie paski. Kilka listków szpinaku pokroić w cienkie
paski. Na liściach szpinaku ułożyć łososia i paski galaretki, na
wierzchu ułożyć paski listków.
*Użyłam mrożonej mieszanki owocowej Hortex- wiśnie, truskawki, czarna porzeczka, maliny .
Naprawdę piękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń