- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 - 3 łyżki oleju,
- sól,
- szczypta cukru,
- 100 g orzechów włoskich łuskanych,
- 100 g sera żółtego drobno startego,
- 200 g spaghetti ,
- olej do głębokiego smażenia.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować.
Doprawić solą.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć.
Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju.
Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom.
Świetne by były jako przekąska na jakąś imprezą - zrobią wrażenie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFantastyczny pomysł :) kiedys na pewno skorzystam, paszteciki prezentują się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: poezja-smakow.blogspot.com
genialne!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń