- ciasto na pierogi:
- 450 ml mąki,
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
- farsz:
- 500 g mozzarelli,
- 50 g parmezanu,
- 350 g mrożonego szpinaku,
- 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
-
oliwa
z pomidorków,
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Szpinak
rozmrozić. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w poprzeczne
paski. Mozzarellę zmiksować. Czosnek drobno posiekać. Lekko
podsmażyć szpinak na oliwie, dodać pomidory, czosnek. Przełożyć
do miski i wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i
świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.)
Ciasto
wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać
kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi
pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać,
przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują, podnieść
przykrywkę i gotować 2 minuty.
zastawa z
Zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie przepis :) moze byc na Wigilię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Oczywiście, jak najbardziej może być :)
Usuń