- 300 g ciasta na chińskie pierożki (2 opakowania),
- farsz:
- 300 g pieczarek,
- 100 g rukoli,
- 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego,
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- sos:
- 250 ml octu ryżowego,
- 200 ml cukru,
- kawałek świeżego imbiru,
- 1/4 pepperoni,
- olej do głębokiego smażenia - ryżowy
Sos:
Do garnka wlać ocet, wsypać cukier, dodać posiekany imbir i
pepperoni, gotować aż sos zgęstnieje.
Farsz:
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na
oleju. Ostudzić.
Rukolę
pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki.
Miód
wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową.
Sosem
polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać.
Na
kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki
zlepiać.
Smażyć
w głębokim oleju.
Pierożki
podawać z sosem.
Można
podawać na zimno jak i na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz