- 3
przepiórki
- 100 g masła,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy,
- sól,
- 3 plastry wędzonej słoniny,
- olej lub smalec
Przepiórki
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
odciąć kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Masło
wymieszać z posiekaną pietruszką, skórką cytrusową i solą.
Podważyć
delikatnie skórę przepiórek na piersiach, włożyć tam masło
ziołowe..
Nóżki
przepiórek związać. Przykryć udka plastrami słoniny ( udka
przykrywamy aby ochronić je przed spaleniem i wysuszeniem )– ja
użyłam wędzoną słoninę z dzika. Piersi posmarować tłuszczem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 20 minutach zdjąć
słoninę. Piec około 40 – 50 minut.
Wyglądają smakowicie i pewnie tak samo smakują:)
OdpowiedzUsuń