Ryba
po grecku, podawana przeważnie na zimno, smażona ryba w sosie z
duszonych warzyw z pomidorami. W Grecji nikt nie słyszał o rybie po
grecku ;)
- 1 kg płatów z dorsza,
- sos:
- 250 g marchewki,
- 150 g pietruszki,
- 150 g selera,
- 300 g cebuli,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 2 listki laurowe,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- pepperoni,
- masło i oliwa lub olej do smażenia,
Ryba po grecku, z warzywami Jeżeli
mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć
błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie
usunąć ości. Zostawić skórę.
Oczyszczone, umyte płaty ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 minut.
Oczyszczone, umyte płaty ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 minut.
Następnie
smażyć na maśle z oliwą z obu stron na rumiano.
Marchewkę,
pietruszkę, selera pokroić w julienne (cienkie, równe słupki o
długości 5 cm i grubości 2mm).
Cebulę
pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w
plasterki wzdłuż).
Na
patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa, wlać około
50 -100 ml wody i dusić do miękkości lub al dente (ja wolę gdy
warzywa nie są zupełnie rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę
cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą,
cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami
posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru.
Ułożyć
rybę w naczyniu, obłożyć sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz