środa, 12 marca 2014

Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą.

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • ostra mieszanka przypraw,
  • mielony pieprz kolorowy,
  • oliwa do smażenia,
  • mąka do oprószenia,
  • 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 małych papryczek z zalewy,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 300 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • 3 owoce ziela angielskiego,
  • 300 g mozzarelli
Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić.
Oprószyć ostrą mieszanką przypraw, pieprzem i mąką. Smażyć na oliwie na rumiano z obu stron.
Przełożyć do garnka z grubym dnem. Wlać bulion, dodać posiekany czosnek, pomidory z zalewy, papryczki, pieprz i ziele angielskie, dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać wino i dusić do miękkości.
Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i trzymać w cieple. Wyjąć pomidory, zmiksować i przetrzeć przez sito. Sos przecedzić, dodać pokrojoną mozzarellę i zagotować, gotować 5 minut, następnie zmiksować.
Na talerzu ułożyć przetarte pomidory, mięso i polać sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz