- 1 kg schabu wieprzowego,
- ostra mieszanka przypraw,
- mielony pieprz kolorowy,
- oliwa do smażenia,
- mąka do oprószenia,
- 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 małych papryczek z zalewy,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 300 ml białego wytrawnego wina,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- 3 owoce ziela angielskiego,
- 300 g mozzarelli
Mięso
pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić.
Oprószyć
ostrą mieszanką przypraw, pieprzem i mąką. Smażyć na oliwie na
rumiano z obu stron.
Przełożyć
do garnka z grubym dnem. Wlać bulion, dodać posiekany czosnek,
pomidory z zalewy, papryczki, pieprz i ziele angielskie, dusić pod
przykryciem 10 minut. Wlać wino i dusić do miękkości.
Gdy
mięso jest gotowe, wyjąć je i trzymać w cieple. Wyjąć pomidory,
zmiksować i przetrzeć przez sito. Sos przecedzić, dodać pokrojoną
mozzarellę i zagotować, gotować 5 minut, następnie zmiksować.
Na
talerzu ułożyć przetarte pomidory, mięso i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz