Gdybyśmy
się kiedyś zastanawiali skąd się bierze czekolada, lub gdyby
naszła nas ochota na skomponowanie własnej tabliczki czekolady to
można się wybrać do Manufaktury Czekolady
do Łomianek pod Warszawą.
Tam
dwaj mili panowie, Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz –
twórcy fabryki czekolady, opowiedzą skąd się bierze czekolada
oraz będzie można popróbować czekolad wytworzonych z ziaren kakao
z Ghany, Ekwadoru, Dominikany, Kolumbii.
I
może w końcu przekonamy się, że czekolada to … prawie sałatka
owocowa ? ;)
A
dlaczego? Gdyż jest wytwarzana z ziaren kakaowca.
Owoce
kakaowca wyrastają z pnia drzewa.
Dojrzałe
owoce się zbiera i wyjmuje się z nich nasiona, które poddaje się
fermentacji.
Następnie
suszy się je a później praży. Prażenie jest bardzo ważne, gdyż
od niego zależy smak.
Następnie
ziarna są łuskane. I trafiają do miażdżenia.
Następnie
miazga jest konszowana, dodany zostaje cukier.
Później
się temperuje i …
zostaje
już nam tylko nadanie jej kształtu
oraz
dodanie różnych dodatków....
Bardzo
dziękuję za miło i słodko spędzony czas ….
Od niedawna Manufaktura zaprasza na warsztaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz