- 300 g spaghetti,
- 100 g roszponki,
- 50 g orzechów włoskich łuskanych,
- skórka otarta z 1/4 cytryny,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 -2 ząbki czosnku,
- 1/3 pepperoni,
- sól,
- cukier,
- 100 ml oliwy,
- 250 g szynki dojrzewającej,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oliwy,
- 6 jajek przepiórczych
Orzechy
włoskie podprażyć na suchej patelni.
Kilka
listków roszponki odłożyć do dekoracji.
Zmiksować
orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z
cytryny. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Szynkę
pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance masła
i oliwy.
Spaghetti
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Makaron
przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały
smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”.
Jajka
przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w
koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość
wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody,
gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ).
Ułożyć
jajka na makaronie.
Przepysznie wygląda i fajna zastawa! Chętnie spróbuję sam zrobić takie spaghetti:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję bardzo :) zastawa z wypożyczalni Gastro Magic, mają tam "troszkę" ładnej porcelany :)
Usuńwłaśnie przeglądam ich ofertę:)
UsuńDodaję bloga do obserwowanych i zapraszam do siebie ;)
Bardzo lubię takie dania. A to jest jednym z ulubionych. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/