czwartek, 27 marca 2014

Spaghetti z „pesto” z roszponki

  • 300 g spaghetti,
  • 100 g roszponki,
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych,
  • skórka otarta z 1/4 cytryny,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 -2 ząbki czosnku,
  • 1/3 pepperoni,
  • sól,
  • cukier,
  • 100 ml oliwy,
  • 250 g szynki dojrzewającej,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 6 jajek przepiórczych
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni.
Kilka listków roszponki odłożyć do dekoracji.
Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Szynkę pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance masła i oliwy.


Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”.
Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ).
Ułożyć jajka na makaronie. 

4 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda i fajna zastawa! Chętnie spróbuję sam zrobić takie spaghetti:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) zastawa z wypożyczalni Gastro Magic, mają tam "troszkę" ładnej porcelany :)

      Usuń
    2. właśnie przeglądam ich ofertę:)
      Dodaję bloga do obserwowanych i zapraszam do siebie ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie dania. A to jest jednym z ulubionych. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń