piątek, 7 marca 2014
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino
Kilka dni temu w restauracji HOŻA by mondovino odbyła się bardzo ciekawa prezentacja i degustacja win produkowanych przez ViniTorrevento.
Spotkanie prowadził prezenter winiarni Pan Andrea Fabiano. Winiarnia znajduje się w okolicy zamku Castel del Monte, a także starożytnego klasztoru w apelacji Puglia, w regionie Murgia.
Klimat i ziemia odciskają bardzo silne piętno na produkowanych tam winach. Lata są tam suche i bardzo gorące a zimy długie, mroźne z dużymi opadami śniegu. Ziemia jest kamienista, wapienno- gliniasta.
W trakcie spotkania mieliśmy okazje zdegustować następujące wina:
Pezzapiana Castel del Monte DOC
Vigna Pedale Castel del Monte DOC
Ghenos Primitivo di Manduria DOC
Pezzapiana Castel del Monte DOC – White Bombino (70%) Pampanuto (30%) wino o słomkowym kolorze z zielonkawymi refleksami.
W nosie dominują aromaty białych kwiatów, egzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami.
Vigna Pedale Castel del Monte DOC –100% Nero di Troia . Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Winiarze są z niego bardzo dumni, przez kolejne sześć lat wino to otrzymywało trzy kieliszki w przewodniku Gambero Rosso.
Kolor ciemny rubin z refleksami granatu.
Zapach jest intensywny dominują aromaty czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół.
Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami.
Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino.
Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.
Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali i 6 miesięcy w dębowych beczkach. Kolor głęboki intensywny.
Bardzo przyjemny aromatyczny, intensywny bukiet ciemnych owoców z nutą aromatycznych przypraw. Dobrze zbalansowane, harmonijne tradycyjne wino. Niczego nie udaje.
Będzie doskonałym dodatkiem do dań z jagnięciny, dzika, sarny. Na pewno sprawdzi się z twardymi serami oraz wędlinami. Powinno też podkreślić smak tradycyjnej (bez śmietany)carbonary.
Bardzo ciekawa prezentacja. Bardzo solidne przyjazne wina. Bardzo klimatyczne zabytkowe wnętrza. I minimalne zainteresowanie (trzy osoby oprócz nas). Bardzo dziwne.
I miejsce i wina godne polecenia:)
OdpowiedzUsuń