poniedziałek, 24 marca 2014

Wątróbka jagnięca z malinami



Danie przygotowałam z wątróbki jagnięcej, ale równie dobrze sprawdzi się tu wątróbka drobiowa. Zachęcam do spróbowania.
Sos malinowy zamieniłam w galaretkę, oczywiście można pozostać przy sosie, nadal będzie pysznie. 

  • 600 g wątróbki jagnięcej (można użyć wątróbkę cielęcą),
  • 2 łyżki mąki,
  • 300 g mrożonych malin,
  • 300 g mrożonej mieszanki owoców,
  • 7 g agaru,
  • 3 cebule,
  • 2 jabłka winne,
  • sos Kikkoman,
  • 200 ml miodu pitnego trójniak,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa.
Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 500 ml przecieru, brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy do pestek pozostałych po przetarciu owoców, zagotowujemy i przecedzamy. Następnie należy dodać agar, dokładnie zamieszać i gotować około 5 minut.
Zdjąć z ognia, połączyć z pulpą owocową, wymieszać, ewentualnie doprawić cukrem do smaku. Wylać na formę z płaskim dnem. Odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą pokroić w kostkę 1x1 cm.


Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Lekko stłuc – nie rozbijać mocno, po prostu ze dwa trzy razy każdy kawałek mięsa uderzyć tłuczkiem do mięsa. Lekko oprószyć mąką.
Cebule pokroić w cienkie piórka (wzdłuż na pół i następnie w cienkie plasterki wzdłuż). Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę poddusić 3 minuty z dodatkiem szczypty cukru. Dodać jabłka, wlać 200 ml wody, 50 ml sosu kikkoman, miód pitny i dusić do miękkości.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Smażyć wątróbkę na rumiano z obu stron ( około 3 minut z każdej strony). Wątróbkę przełożyć do cebuli. Dusić razem około 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać 2/3 galaretki, wymieszać.
Nakładać na talerze, dekorować resztą galaretki.

Galaretka zastygnie w temperaturze pokojowej. Nie rozpuści się po dodaniu jej do ciepłego dania – rozpuszcza się w temperaturze powyżej 90 stopni.


2 komentarze:

  1. Mogę powiedzieć jedno .. wykwintny smak i zdrowie w jednym.., wątróbka jagnięca to produkt niebywały, doskonała zarówno na krótko jak i duszona...

    OdpowiedzUsuń