- Boczek z dzika ( około kilograma),
- 3 łyżki soli sosnowej,
- 2 łyżki soli,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 8 jagód jałowca,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
Przyprawy
grubo zemleć lub roztłuc w moździerzu, wymieszać z solą,
posiekanym rozmarynem, natrzeć mięso (mięsa nie myć). Mięso
ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu, przykryć i odstawić
w chłodne miejsce na 4 – 5 dni, codziennie odwracając.
Boczek
z dzika umyć, osuszyć, mocno zrolować, związać nitką jak
baleron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na kilka
godzin. Ja wstawiam mięso na noc, piecze się około 7-8 godzin.
Następnie podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni i piec 20
minut aż mięso się zrumieni.
Odstawić
do ostygnięcia, zdjąć sznurek.
Podawać
na zimno.
Dobrze
jest położyć gałązkę rozmarynu, obok boczku podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz