Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę.
Pochodzi
z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości
form uprawnych cytrusów, uprawia się go od paru tysięcy lat. Jest
pierwszym owocem cytrusowym, który dotarł do Europy.
Owoc
odmiany Etrog uważany jest za biblijny owoc z rajskiego drzewa
wiadomości i jest nazywany „jabłkiem Adama” .
Etrog
ma bardzo grubą, chropowatą, żółtą i pachnącą skórę oraz
bardzo kwaśny miąższ.
Najważniejszy
jest miąższ, który się kandyzuje. Kandyzowane skórki cytronu
używa się do ciast – jest to popularna cykata.
Ponieważ
skórka ma sporo goryczki należy ją najpierw wymoczyć w zimnej
wodzie lub roztworze soli.
Ja
przygotowałam skórki na dwa sposoby, jednak te moczone w soli …
pomińmy.
Owoce
dokładnie umyć, osuszyć. Z części owoców zetrzeć żółtą
warstwę skórki – w niej jest najwięcej goryczki. Można ją
ususzyć i dodawać do potraw w celu aromatyzowania lub wymieszać z
solą i używać do doprawiana dań, na przykład z ryb.
Owoce
przekroić na pół, wyjąć kwaśny miąższ (nie wyrzucać *),
pokroić w ćwiartki a następnie plasterki.
Zalać
zimną wodą i moczyć 48 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę.
Po
tym czasie skórki lekko odcisnąć i osuszyć. Zważyć.
Wymieszać
z taką samą wagowo ilością cukru. Postawić na małym ogniu. Gdy
cukier się rozpuści, wlać tyle wody ile ważyły skórki.
Gotować
delikatnie mieszając około 20 minut. Odstawić.
Następnego
dnia gotować 30 minut od zagotowania. Gorącą konfiturę wkładać
do wyparzonych słoiczków.
Zakręcać
i odstawić dnem do góry.
Używać
do ciast, jako konfiturę... i jakie kto ma pomysły i jak kto lubi
tę lekką goryczkę, która potrafi uzależnić ;)
*Miąższ
dokładnie wycisnąć i przelać do torebki na kostki lodu. Włożyć
do zamrażarki. Używać do zakwaszania potraw.
zastawa z
Ciekawe z tą nazwą drzewa, bo cedr jest drzewem iglastym, którego owocem są szyszki, więc można się pomylić :)
OdpowiedzUsuń