- 4 kg pomarańczy czerwonych tarocco
- 1 kg cukru
Po
prostu konfitura z pomarańczy. Żadnych dodatków, polepszaczy,
ulepszaczy, aromatów... Wystarczą pomarańcze i trochę cukru. A
ona odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem pomarańczy z odrobiną
goryczki.
Pomarańcze
dokładnie umyć, osuszyć.
3
kg pomarańczy pokroić wzdłuż na ćwiartki a następnie w
plasterki grubości około 0,5 cm.
1
kg pomarańczy zmiksować.
Pomarańcze
przełożyć do garnka, wsypać cukier i postawić na niewielkim
ogniu. Gotować pół godziny od zagotowania. Odstawić do
ostudzenia.
Następnego
dnia gotować około godziny co jakiś czas mieszając aby nie
przypaliły się. Odstawić do ostudzenia.
Trzeciego
dnia znowu gotować około godziny (nie zapominając o mieszaniu).
Gotową
konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i
odstawiać do ostudzenia, ustawiając je do góry dnem.
Warto zrobić teraz taką konfiturę aby na święta do mazurka migdałowo pomarańczowego była :)
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz