niedziela, 6 kwietnia 2014

Konfitura z czerwonych pomarańczy.

  • 4 kg pomarańczy czerwonych tarocco
  • 1 kg cukru
Po prostu konfitura z pomarańczy. Żadnych dodatków, polepszaczy, ulepszaczy, aromatów... Wystarczą pomarańcze i trochę cukru. A ona odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem pomarańczy z odrobiną goryczki.


Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć.
3 kg pomarańczy pokroić wzdłuż na ćwiartki a następnie w plasterki grubości około 0,5 cm.
1 kg pomarańczy zmiksować.
Pomarańcze przełożyć do garnka, wsypać cukier i postawić na niewielkim ogniu. Gotować pół godziny od zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Następnego dnia gotować około godziny co jakiś czas mieszając aby nie przypaliły się. Odstawić do ostudzenia.
Trzeciego dnia znowu gotować około godziny (nie zapominając o mieszaniu).
Gotową konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i odstawiać do ostudzenia, ustawiając je do góry dnem.


Warto zrobić teraz taką konfiturę aby na święta do mazurka migdałowo pomarańczowego była :)
zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz