wtorek, 1 kwietnia 2014

Małże - mule

  • 1 kg muli,
  • 100 g szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej,
  • 4 listki kaffiru,
  • 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego,
  • 200 ml wina białego wytrawnego,
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • szczypta cukru,
  • oliwa
Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy A, B, C, D i białko. Spożywać można jedynie świeże małże. Po czym poznać, że są świeże? Najważniejszym wskaźnikiem jest zamknięta muszla małży. Może się jednak zdarzyć, że muszla lekko się otworzy (stan taki nazywa się potocznie „omdleniem”). Aby sprawdzić czy małża żyje należy delikatnie rzucić nią, np. o blat kuchenny. Jeśli muszla zamknie się, oznacza to, że żyje i można ją bez obawy przyrządzić.
Po otwarciu opakowania z małżami powinien unosić się przyjemny zapach morza. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania, małże powinny się otworzyć. Jeśli któraś małża nie otworzyła się należy ją wyrzucić. ”*



Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie, oraz muszle połamane.
Szczególnie trzeba zwrócić uwagę na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru, następnie dodać posiekany czosnek, imbir, trawę cytrynową oraz listki kaffiru, dusić razem około 2 minut.
Wlać wino, dodać sos sojowy czarny i gotować do odparowania płynu.
Włożyć małże i gotować pod przykryciem 5-6 minut. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem.
Wyrzucić muszle zamknięte.
Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą. Ja podałam z bagietką korzenną, którą maczałam w sosie.


Do małży polecam Quinterra Riesling z winnicy Kühling-Gillot.

Półwytrawny Riesling znad Renu o przyjemnie mineralnych,
kamiennych nutach (czerwone łupki) i owocowym aromacie
z dominującą nutą brzoskwini i jabłka. Wino wyjątkowo
harmonijne i esencjonalne.
but. 0,75l - 59,00 pln


poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta

Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker

 





2 komentarze: